Gençlere yaşayarak öğreneceği Macera Park

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Yenikent şehir ormanı içerisinde yaklaşık 8.000m2 alan üzerine inşa edilen Yaşayarak Öğrenme Maceraparkı, sosyal belediyecilik alanında örnek projelerden birisi. Proje ile Amacımız; “Yerelde gençlerin sivil katılımcılık düzeyinin ve etkinliğinin arttırılması yoluyla, ilin ve bölgenin sosyal kalkınma düzeyinin yükselmesine” katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

MACERA PARKI
24 parkur istasyonlu ip parkuru, 50m uzunluğunda ip kaydırağı, tırmanma duvarlı ve serbest düşüş platformlu aksiyon kulesi ile Türkiye’nin ilk sertifikalı tesis özelliği taşıyor. Tesisin özellikleri Sakarya Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde ayrıntılı şekilde anlatılıyor;  

Direkler Üzerinde İp Parkurları
Deneyerek ve yaşayarak öğrenmeyi yani iletişim yeteneğini geliştirme, kendi sınırlarını bilme, takım halinde çalışabilme, rekabet edebilme, özgüven ve cesaret geliştirme, risk alabilme ve odaklanma gibi yetenekleri geliştirmesinin yanı sıra katılımcılarına eğlence, heyecan, adrenalin başarı gibi duyguları yaşatması bakımından eşsiz bir deneyim. 6 ve 9 metre yükseklikte birbirinden farklı 24 parkur. İp parkurlarında kullanıcılar, sürekli ileri bir emniyet sistemi ve dağ sporları için geliştirilen donanımlarla emniyete alınmaktadır.

İp Kaydırağı
50 metre uzunluğundaki ip kaydırağı gergi çelik halatlar üzerinde tam güvenli emniyet sistemi ile kuruldu.

Powerfan
Paraşütsüz serbest hızlı düşüş ve yumuşak iniş için geliştirilmiş yüksek güvenlikli teknolojik mekanizmadır. 13 m yüksekten atlayan kişi önce saatte 30.6 km hız ile serbest düşüp sonra yumuşak bir iniş yapar.

Tırmanma Duvarı
Kapalı alandaki 7 ve açık alandaki 14 metre yüksekliğe ve ikişer farklı rotaya sahip tırmanma duvarları zirveyi hedefleyenleri bekliyor. 

EĞİTİMLER
Yaşayarak öğrenme merkezindeki eğitimler iki türlü ilerlemektedir. Bunlar; İç alan eğitimi ve dış alan eğitimidir.

İç Alan Eğitimi (indoor)
Bu eğitim yöntemi ise gençlerin ve çocukların çok yönlü yeteneklerini dışa vurmasını sağlamayı hedefleyen, sanatsal aktivitelere yoğunlaşarak çocukların kendilerini keşfetmelerini sağlayan, özgüven kazanarak kendini en güzel şekilde ifade etmeyi öğretmeyi arzulayan bir modeldir. İç alan eğitimleri şunları kapsamaktadır;
– Tasarım
– Akıl Oyunları
– Fotoğrafçılık
– İlk yardım
– Maket yapımı vd.

Dış Alan Eğitimi (outdoor)
Bu eğitimde çocuklar dışarıda kurulmuş çeşitli parkurlarda eğitim görürler. Outdoor aktiviteler kendi içerisinde 3 ayrı gruba ayrılmaktadır.
1. Eğitsel Oyunlar
2. Alçak Elementler
3. Yüksek Elementler

Bu parkurlar çocukların hem eğlenebilecekleri hem de eğitim aşamasında grup içi aktivitelere uyumluluk sağlama, sosyal ilişkilerin gelişmesi, motivasyon ve kendine olan güven duygusunun artması yönünden yararlı olacaktır. Ekip ruhunun küçük yaşlardan önem kazanması ilerde yaşamlarında büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Malzeme Güvenliği
Macerapark’ta dünyanın en iyi markaları tercih edildi. Tesiste kullanılan tüm malzemelerin standartları ve kalitesi en üst seviyede.

Tesis Güvenliği
Avrupa standartlarında 4. Nesil tesisimiz macera ruhunu bölmeyecek şekilde tasarlandı.

Eğitmenler
Macerapark eğitimcileri Alman eğitmenler tarafından eğitici eğitimi alarak sertifikalandırıldı.

Çevre Güvenliği
Macerapark her bir noktayı görecek şekilde konumlandırılmış kameralarla 24 saat izlenmekte, katılımcıların güvenliği açısından program dışında girişlere izin verilmemektedir. Macerapark DIN EN 15567 standartlarına uygun olarak inşa edilmiş olup parkurların yıllık bakım, denetim ve inspeksiyonları ERCA (European Ropes Course Association) tarafından yapılmaktadır.

YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZİ
Yaşayarak Öğrenme Macera Park bünyesinde ve 400 m2 kapalı alanda inşa edilen merkezde mevsimsel şartlara uygun olarak öğrencilerin motivasyonlarını arttırıcı eğitimler veriliyor. Yaşayarak Öğrenme Merkezi sunduğu eğitim programlarıyla renkli bir öğrenim sürecine sahiptir. Çocukların problem çözme, yaşıtlarıyla işbirliği yapma, sosyal ilişkiler ve iletişim kurabilme yönleri geliştirilerek kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi kazanmaları konusunda ilimizdeki çocuk ve gençlere olumlu katkılar sağlıyor. Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nde okul eğitiminde daha çok teoriye yönelik eğitimlerden geçen çocuklar ve gençler, yaşayarak, tatbik ederek, pratik yaparak hayatın kendisinin pratikleri ve toplum yaşantıları için yararlı bilgiler öğreniyorlar

KURSLAR
7-14 yaş grubu öğrencilere yönelik hazırladığımız kurslarımızı Güz, Bahar ve Yaz Dönemi olarak planladık.

Tasarım
Yaratıcılık, yorumlama becerileri, eleştirisel düşünme, gözlem becerisi, görsel algı, kendini ifade edebilme, psikolojik olarak rahatlama,  el becerisi kazanmayı, elde bulunan malzeme ile hayal gücünü kullanarak gerek yeni tasarımlar gerek eskiyi yenilemeyi sağlar.

Akıl Oyunları
Akıl oyunları dersinde öğrencilerin sahip oldukları zekâ potansiyellerinin farkına varmalarının sağlanması, sahip oldukları potansiyelin geliştirmesi; karşılaştıkları problemler karşısında orijinal ve yeni çözüm yolları geliştirmesi, pratik düşünmesi, sorun durumunda doğru kararlar verebilmesi gibi bir dizi beceri ve yeterliliklerin geliştirmesi amaçlanmaktadır.

Fotoğrafçılık
Doğal ve yapay ışık kaynaklarını özelliklerini renk sıcaklığını ve rengin fotoğraf üzerine etkilerini doğru analiz edebilme. Renklerin fiziki ve psikolojik etkilerini doğru analiz edebilme yetisi kazanma”.

Geleneksel Okçuluk
Fiziksel olarak güçlendirmeye, zihinsel olarak rahatlatan, günün ve hayatın stresinden eğlenerek uzaklaştıran, günümüzde spor olarak faaliyet gösteren uğraştır. Ata mirası olmakla beraber Peygamber Efendimizin “çocuklarınıza öğretin” tavsiyesinde bulunduğu üç yetiden birisi… Günümüzde okçuluğun geleneksel yönünü ön plana almak istememizin ana sebebi geçmişimize ve tarihimize olan saygımız ve bunu gelecek nesillerimize aktarmak istememizdir. Bizi gelecek aydınlığına ulaştıracak köprünün temellerini tarihimizde bulmak ümidiyle, sizleri de bu uğraşımızda destekçi olarak geleceğe beraber yol aldığımız, yol arkadaşlarımız olarak görmek istiyoruz.

Spor Tırmanış
Tırmanış sporu, doğal kaya veya yapay tırmanış duvarlarında gerekli güvenlik önlemleriyle, eğimli ya da dik yüzeylerde yapılan bir spordur. Amaç; ellerimizi ve ayaklarımızı kullanarak, hedeflenen en son noktaya ulaşmaktır.

Doğanın Ritmi
Çocukların duydukları sesleri ritim aletleriyle el ve kulak koordinasyonu sağlayarak müziğe dönüştürmeleri, doğada duydukları seslerin farkındalıklarını arttırmak bu kursun amaçlarındandır. Çocuğu hareketlerinde koordinasyon, çeviklik ve incelik kazanmasına yardımcı olur. Disiplin kazandırır. Ritim çalışmaları diğer çalışmalarla pekiştirilebilir.

Üstten Emniyetli (Top – Rope) Tırmanış
Üstten emniyetli tırmanışta ipimiz, rotanın sonundaki emniyet noktasında bulunan kilitli karabinadan geçirilmiş ve iki ucu aşağıdadır. Tırmanacak kişi, ipin bir ucuna, sekizli düğümü ile bağlanır. Emniyetçi ise domuz burnu ile tırmanıcının emniyetini alır. Tırmanış yapan kişinin, emniyet kemeri, kask ve 8’li düğümüne ihtiyacı vardır. Emniyet alan kişinin ise emniyet kemeri, atc, kilitli karabina ve kaska ihtiyacı vardır.

YAŞAYARAK ÖĞRENME KULÜBÜ
Yaşayarak Öğrenme Kulübü olarak amacımız; çocuklarımızın ve gençlerimizin kimlik gelişimi ve sosyalleşmeleri yönünde faaliyetler yapmak, kendilerine olan güvenlerini arttırmak ve hayatı uygulamalı olarak öğrenmelerine katkı sağlamaktır. Yaşayarak Öğrenme Kulübü olarak hedefimiz; düzenleyeceğimiz eğitsel programlar ve sosyal aktivitelerle ilimizde yaşayan çocuk ve gençlerimizin sosyal gelişimlerine katkı sağlayarak, doğayı, çevresini, tarihini, kültürünü tanıyan, sosyal ilişkilerinde ve iletişimde başarılı, gelecek ile ilgili hedefleri olan ve yaşayarak öğrendiklerini hayatlarına şekil verme yönünde kullanabilen bireyler olmalarına katkı sağlamaktır.

Seanslar
1. Seans başlama saati: 10.00
2. Seans başlama saati: 14.00
– Bir seansta yapılacak aktiviteler; 24 istasyonlu ip parkuru, 50 metre uzunluğunda ip kaydırağı, 13 metre yükseklikten serbest atlayış ve 14 metre yüksekliğinde tırmanma duvarı parkurlarıdır.
– Bir seansa en fazla 30 kişi kayıt yaptırabilir.
– Seans iptal olması durumunda katılımcıların hakları saklıdır. Kişilerden kaynaklı iptaller durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır.

Kurumsal Başvurular
Macerapark bireysel katılımın yanı sıra kurumsal firmalar için de tam günlük katılım fırsatı sunmaktadır. Tesisimizden yararlanmak isteyen kurumsal firmalar rezervasyon için bilgilerini macerapark@sakarya.com.tr adresine gönderebilir ve iletişim telefonumuzdan bilgi alabilirler.

Kaydımı nasıl yapabilirim?
– Yaşayarak Öğrenme Macerapark’a kayıt başvurularınız için hemen ebilet.sakarya.bel.tr adresine tıklayarak istediğiniz gün ve seansa kredi kartınız ile kolayca kaydınızı yaptırabilirsiniz. Facebook hesabımızdan da ilgili linke ulaşabilirsiniz.
– Sakarya Büyükşehir Belediyesi veznesinden “Macerapark Bireysel Başvurusu” adı altında ödeme yapıp ilgili makbuz ile başvurabilirsiniz. Ödemeden sonra lütfen Macerapark’a bilgi veriniz.
– Sakarya Büyükşehir Belediyesi Vakıflar Bankası Adapazarı Şubesi ilgili Iban numarasına (TR12 0001 5001 5800 7293 5714 43) “Macerapark Bireysel Başvurusu” adı altında ödeme yapıp ilgili makbuz ile başvurabilirsiniz. Ödemeden sonra lütfen Macerapark’a bilgi veriniz.

Katılımda Aranan Şartlar Nelerdir?
– Yaşayarak Öğrenme Maceraparkı’nda katılımcı ağırlığı maksimum 120 kg.’dır.
– Yaşayarak Öğrenme Maceraparkı’nda katılımcı boy uzunluğu minimum 135 cm.’dir.
– Aktiviteye engel olan ve katılımcı tarafından beyan edilecek belli başlı hastalık ve bulgular; Hareket ya da destek uzuvlarında akut yarası olanlar, kardiyovasküler   hastalığı olanlar, gebelik durumu olanlar, epilepsi rahatsızlığı olanlar, yakın zamanda ameliyat geçirmiş olanlar, alkol, uyuşturucu, zihinsel ve bedensel uyuşukluk veren ilaçları kullananlar Yaşayarak Öğrenme Maceraparkı’nı kullanamazlar.

Katılım Sırasında Neler İsteniyor?
– 18 yaşından küçükler için veli izin belgesi istenmektedir. İzin belgesi olmayan katılımcı Yaşayarak Öğrenme Maceraparkı’na alınmamaktadır. (ilgili izin belgesi başvuru mail adresinden alınabilir)
– Uzun pantolon veya eşofman, sağlam ve kapalı spor ayakkabı giyilmesi tavsiye edilir.
– Takılar ve aksesuarlar (saat, bilezik, küpe, kolye, atkı vs.) aktiviteye katılmadan önce çıkarılmalıdır.

Neler Kazandırıyor?
Yaşayarak Öğrenme Maceraparkı deneyerek ve yaşayarak öğrenmeyi yani iletişim yeteneğini geliştirme, kendi sınırlarını bilme, takım halinde çalışabilme, rekabet edebilme, özgüven ve cesaret geliştirme, risk alabilme ve odaklanma gibi yetenekleri geliştirmesinin yanı sıra katılımcılarına eğlence, heyecan, adrenalin başarı gibi duyguları yaşatması bakımından eşsiz bir deneyim sunuyor.

İletişim
Adres: Karaman Mah. M. Cahit Kıraç Cad. No: 25 Adapazarı (Yenikent Devlet Hastanesi Karşısı)
Telefon: 0 264 221 40 60

www.facebook.com/yasayarakogrenmemacerapark

www.twitter.com/macerapark54

www.instagram.com/macerapark54

Rezervasyon için tıklayınız.

Diğer Haberler

Leave a Comment