Selçuklu Belediyesi, Otizmli çocuklarımız ve ailelerine faydalı olabilmek adına Türkiye’de benzeri olmayan büyüklük ve işlevsellikte bir tesisi Ülkemize kazandırdı…
Haber Kaynaği; www.obe.org.tr
SOBEYLE HAYATA BAĞLANIYORLAR…
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) projesi, Otizmli çocuklarımızın Dünyasını görebilmek, onların Dünyasından bakmaya, genel olarak ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik çalışmaların incelikle yürütülmektedir.
21.000 metrekare alan üzerine kurulan tesis içerisinde eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, yüzme havuzları, spor alanları, aktif ve pasif duyu bütünleme odaları gibi çok amaçlı bölümleri otizmli çocuklarımıza en iyi hizmeti verebilmek adına dizayn edildi. Ayrıca otizmli çocuklarımızın tabiatla iç içe olabilmeleri için vakfımızda binicilik tesisi, kümes hayvanları, tarım alanı gibi doğal ortamlarda mevcut hale getirildi.
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı Terapi bağlı tesiste yer alan aktiviteler;
DUYU BÜTÜNLEME
Duyu bütünleme terapisinde çocuğun aktif katılımı ile “adaptif cevaba” ulaşmak esastır. Dış uyaranlardan gelen duyusal girdilerin organize edildiğini belirten, bu “doğru” seviyeye ulaşıldığında ortaya çıkan davranışlardır. Öğrenmenin başlangıcını gösterir ve fonksiyonel açıdan “uygun” davranışlardır. Asıl amaç çocuğa özel çevre adaptasyonu aracılığıyla onun ilgisinin ve aktif katılımının sağlanması ve sürdürülmesi ve terapi ortamında kazanılan deneyimlerin günlük yaşama aktarımının sağlanmasıdır.
HİPPOTERAPİ
Atlı binicilik sporu fiziksel, bilişsel ve psiko-sosyal açıdan özel gereksinimi olan bireylerin işlevselliğini destekleyen ve gelişimlerine katkı sağlayan atın hareketlerinden yararlanır. Atın üç boyutlu ritmik hareketleri, üstündeki binicinin kaslarını harekete geçirir ve binici içgüdüsel olarak denge kurmaya çalışır; böylece vücudun çeşitli noktalarındaki kaslar çalışmaya başlar. Gergin kas grupları atın vücut ısısı ile gevşer. Atın ileri gitmesi, durması ve yön değiştirmesi ile sinir sistemi uyarılır, duruş bozukluğunun azaltılmasına katkı sağlanır. Aynı zamanda atın hareketleri kan dolaşımını hızlandırıp kasılmaları azaltabilmektedir.
At ile gerçekleştirilen etkinlikler; fiziksel, zihinsel yetersizlikler ve psikolojik uyumsuzluklar yaşayan bireylerde psiko-sosyal, duyusal ve davranışsal gelişimi desteklemektedir. Bu amaçlara ulaşmada binicilik çalışmaları kuvvetli bir motivasyon sağlayabilmektedir. Bireyin insandan başka bir canlı ile paylaşım içinde bulunması, onu kontrol edebilmesi kendine güven duygusunu geliştirebilmektedir.
HİDROTERAPİ
Havuz çalışmaları fiziksel ve psiko-sosyal gelişimi olumlu yönde etkiler. Bu nedenle; çocuklar havuzda oynarken çok neşeli ve mutlu olur. Havuz çalışmaları çocuğun kendini özgür hissetmesine ve rahatlamasına olanak sağlar. Havuz etkinliklerinde esnek davranılarak çocuklar daha az kısıtlanır; daha yalın kurallara uymaları sağlanır. Eğitimci eşliğinde bireysel ya da gruplar halinde eğlenceli çalışma imkânı bulurlar. Havuz çalışmaları bireylerin diğer bireylerle uyum sağlamalarına, kuralları öğrenmelerine ve benimsemelerine, duygularını ifade edebilmelerine olanak sağlar. Çocuğun motor (hareket) becerilerini geliştirme, sağlıklı gelişmeyi destekleme ve bedene işlerlik kazandırma su ile terapi çalışmalarının en belirgin hedefidir. Suyun metodik uygulanması sayesinde, beden fonksiyonlarının stabilize edilmesi ve bazı hastalıkların önlenmesinde, rehabilitasyonu için başvurulan yöntemlerden biridir.
MÜZİK TERAPİ
Bireylerin özelliklerine, ilgilerine uygun şekilde müzik dinleme, müzik aleti çalma gibi etkinlikler uygulanmaktadır. Müzik çalışmaları dikkat ve belleğin gelişimine katkı sağlarken bir yandan da duyguların ifade edilmesine olanak verebilmektedir. Özel gereksinimli bireylerle pek çok beceri müzik etkinlikleri kullanılarak daha etkin bir şekilde çalışılabilir hale gelmektedir.
SPOR TERAPİ
Bireylerin akademik ve davranışsal eğitimlerinin yanı sıra, bu bireylerin atletizm, jimnastik, futbol, voleybol, basketbol ve masa tenisi gibi spor faaliyetlerini destekleyici, günlük yaşam içerisinde motive olmalarını sağlayıcı ve meşguliyet kazandırma niteliği taşıyacak şekilde sunulan hizmetleri de kapsamaktadır.
BAHÇE TERAPİ
Bireylerin doğa ile ilişki kurmalarına imkan sağlayıp bir bitkinin, sebzenin tohumdan toplanmasına kadar tüm aşamalarını deneyimlemeleri sağlanır. Bireylerin bilimsel, sosyal gelişimlerine katkıda bulunulur. Özgüven ve benlik gelişimleri olumlu yönde desteklenir.
ERGO TERAPİ
Kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırız.