Spor turizmin gözde mekânı; Kartepe…

Kartepe Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yer alan, yaz ve kış sporları, doğa ve su sporlarıyla dikkat çeken Kartepe, diğer bir çok spor dalının bir arada yapılabilecek ender yerleşim yerlerinden

Vatandaşın doğa harikası yerlerden üst düzey hizmet alabilmeleri için Kartepe Belediyesi tarafından gerekli ulaşım, altyapı ve diğer taleplerin düzenli olarak karşılanarak, spor turizminden aranılan yerlerden birisi olan Kartepe, dört mevsim vatandaşlarımızı ağırlığı.

Kartepe Belediyesi Gezi Rehberinde yer alan o bilgiler;

SERİNDERE TRAKİNG ALANI

Doğanın tüm güzellikleriye bezenmiş dere içerinde dar ve yüksek kanyonlar arasında zorluk derecesi gittikçe artan bir trekkin alanıdır. Aynı zamanda kampta kurabileceğiniz Örnekköy’de bulunan Santral Mevkiinden başlayıp güney yönüne devam eden toplam 13 km. uzunluğundaki dereden başlayan yürüyüşte eski bir değirmenin yanından geçerek derenin oluşturduğu göletlerde yüzebilirsiniz. Yürüyüşe başladığınız alanın güney kısmında bulunan ve bölgeye adını veren KIZKULESİ mevkiine geldiğinizde yamaçtan yukarı doğru tırmanan merdiven kalıntılarınıda görmeniz mümkündür.  

KAYAK

Zirvesi deniz seviyesinden 1608 metre yükseklikte olan bölge meteorolojik verilere göre, kış aylarında kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak bölgeye yoğun yağış getiren karayel rüzgarı, Marmara bölgesinde ilk olarak karşılaştığı Samanlı Dağı’nın en yüksek tepesine (Kartepe) yoğun kar yağışı bırakmaktadır. Kasım ortalarında başlayan kar, nisan sonuna kadar ortalama 1,5-3 metreyi bulmaktadır.

Yaklaşık 1250 metrede kurulu tesisleri 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye’nin sayılı kayak merkezlerinden olan ve Kartepe Kış Sporları Merkezi’nde, 14 adet doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 adet T bar (teleski) bulunmaktadır. Kayağa yeni başlayanları kolay pistler beklerken; usta kayakçılar, dik tepelerde yüksek dozda adrenalin salgılayabilirler. Özel ‘baby lift’ alanı da çocuklara ve çocuk kalmak isteyenlere ayrılmış durumdadır. Kayak dışında kışın snowboard, big foot, kar motosikleti, doğa yürüyüşü, dağcılık, voleybol, paintball, basketbol, futbol, trekking, bisiklet ve ATV Safari aktiviteleri yapılabilir ya da Geyik Alanı ve zirvenin keyfi çıkartılabilir. Tabii, Kartepe’ye çıkarken, dağ yolu üzerinde sucuk ekmek keyfide unutulmamalıdır.

Ucu bucağı olmayan bir beyazlığın içinde kayboluğ, bulutların üzerine çıkmak, bembeyaz bir düşü gerçek kılmak için Kartepe bulunmaz bir yerdir.

OLTA BALIKÇILIĞI

Özellikle Kartepe ilçesindeki iç suların çok olması, balık çeşitliliği ve popülasyonunun yüksek olması sebebi ile bu bölgede amatör balık avcılığı oldukça yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Sakarya’nın ve Kocaeli’nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü, Akmeşe yolu üzerinde bulunan, halk dilinde Kirazoğlu ve Ketence Baraj Göletlerinin yanı sıra, Derbent deresi ve Samanlı Dağı’ndan aşağılara doğru akan berrak derelerinde, başta sazan (aynalı ve pullu sazan), turna (oklama), yayın, tatlı su kefali, kızılkanat, gökkuşağı ala balığı ve doğal alabalık gibi bir çok türü bir arada barındırmaktadır.

Avcılıklarına gelince, sazan, tatlı su kefali ve yayın balıkları genelde makaralı olta takımı (şamandıralı ya da iskandil dip oltası şeklinde) gibi oltalara mısır (kuru, taze, haşlanmış, konserve), hamur, küspe, solucan ve yemlik canlı balıklar takılarak avlanmaktadır. Buralardaki sularda , 15-16 kg.lık sazanların tutulduğu görülmüş, hatta 30 kg. üzerinde trofe tabir edilen sazanların da olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda ülkemizde hızla gelişen sportif (yakala-resimle-suya iade et) balıkçılar bu trofelere oldukça ilgi göstermektedir. Yavrulama dönemi olduğu için 15 Mart – 15 Haziran tarihlerinde avcılık yasaktır.  Turna balığı avı oldukça zevklidir. 15 Aralık – 31 Mart Tarihlerinde yasak dönemin haricinde, avlanma boy limiti 40 cm altında ve günlük   avlanmalimiti 10 adetten fazla olmamak şartıyla diğer zamanlar serbesttir.

avcılığı kaşık, rapala, suni yem ve etik olmakla birlikte canlı yemler kullanılarak yapılmaktadır. Bugüne kadar 1 metre civarında turna balığı tutulduğu görülmüştür.

Yayın balığı Sapanca Gölünde olmakla birlikte, Derbent Deresi’nde görülmektedir. Yayın Balığı avı ise genelde canlı yemlerle yapılmakta, çok büyük boyutları bulduğundan, olta takımlarının ve misinaların kalın ve mukavemetli olması gerekmektedir. Yasak dönemi 15 Mart – 15 Haziran olup, boy limiti 90 cm ve avlanma limiti 1 adettir.

KÜREK

Sapanca Gölü’nde, Kartepe Kürek Kulübü 2011 yazı itibari ile faaliyete girmiştir. Sapanca Gölünün dalgası en düşük bölgesi olan Uzuntarla Sahilinde yılın her mevsimi idman yapılabilmektedir. Bölge resmi müsabakalar için Türkiye’nin en uygun alanlarından bir tanesidir. Ayrıca Kürek Milli Takımı ve bir çok kulüp bölgede idmanlarını yapmaktadır. Böylelikle, kürek sporuna gönül verenler için eşsiz imkanlar oluşmuştur.

YAYLALAR

Eğreltidüzü Yaylası

 Eğreltidüzü Mesire Alanı “Sürdürülebilir Kültür ve Doğa Turizmi Projesi” kapsamında Samanlı Dağları içinde yer alan eşsiz doğa güzelliği, temiz havası ile 1100 metre rakımlı alanda bulunmaktadır. Kartepe merekeze 11 kilometre mesafededir. The Green Park Otelin bulunduğu yerden Arslanbey Suadiye yönüne doğru yaklaşık 5 km mesafe bulunur. Mesire alanında piknik masaları, çocuk oyun grupları, salıncaklar, toplam 1600 metrelik yürüyüş yolları, motokros pisti, futbol ve voleybol sahaları, seyir terası bulunmaktadır. Bu alanda her yıl temmuz ayında Kartepe Belediyesince geleneksel hale gelen Kartepe Yayla Şenlikleri ve Uçurtma yarışmaları düzenlenmektedir. Yaylada dağ çileği, kivi ve elma yetişmektedir.

Kuzu Yayla

Kartepe’nin zirvesinde doğanın oksijen deposu ormanların arasında yeşil düzlüklerden oluşan halka açık yayladır. Piknik Alanlarının yanı sıra, Çadır ve Karavan hizmetleri verilmektedir. Guruplara özel servis ve rehber hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca alanda 2 ila 14 km. arasında değişen birçok yürüyüş parkurları bulunmaktadır.

Aktıoluk Yaylası

Maşukiye üzerinden Kartepe dağ yoluna sarılıp, Dumanlıdere istikametinden Altıoluk Yaylası’na varılır. 5000 dönümlük alana sahip yaylada piknik yaparken doğal ortamda yetişen dağ çileklerinden tadabilirsiniz.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Suadiye Eğreltidüzü Yaylası, Yamaç Paraşütü yapmaya olanak sunmaktadır. Burada yamaç Paraşütü ile, Kartepe’nin güzellikleri kuş bakışı izlenebilir. Tesis Kartepe Belediyesi tarafından gerekli düzenlemelerin tamamlanması için çalışmalarını devam ettirmektedir.

BİNİCİLİK

Kartepe İlçesi, at binmek için son derece elverişli alanlara sahiptir. At haralarının çok olduğu hipodrom, orman bölgesi, yaylalar ve Green Park Otel ile Cansu Alabalık Tesislerinde uzman seyisler eşliğinde at binilebilir.

Kartepe İlçesi, at binmek için son derece elverişli alanlara sahiptir. At haralarının çok olduğu hipodrom, orman bölgesi, yaylalar ve Green Park Otel ile Cansu Alabalık Tesislerinde uzman seyisler eşliğinde at binilebilir.

FOTO SAFARİ

Kartepe, fotoğraf severler için mükemmel bir çeşitlilik sunan, her mevsimde birbirinden güzel ışık kırılmalarıyla mükemmel kadraj imkanı veren, doğal güzellikleri ile vazgeçilmez bir foto safari alanıdır.

GOLF

1000 metrekarelik alana yapılmış suni göleti, bir adet Fairway Bunker, bir adet Deep Bunker, bir adet Scotch Bunker’ı, dört adet farklı mesafelerde Green’i ile 250 dönümlük benzersiz Driving Range’inde, asırlık ağaçlarda yuvalanmış kuşların cıvıltıları arasında, golf oynama ve öğrenme imkanıyla, bambaşka bir dünyanın kapılarını açmıştır.

“Kartepe Golf Academy” bünyesindeki 205 metre uzunluğunda, 22.000 metrekare Driving Range’inde 15’i golf-mat’de, 5’i çimde olmak üzere 20 kişi aynı anda eğitim alabilmektedir.

240 metrekare practice putting ve chipping grende, practice bunkerlarda ders alarak, antreman yaparak golf sahasına hazırlanılabilinir.  Golf sporuna başlamak veya geliştirmek isteyenler için deneyimli hocalar eşliğinde çeşitli golf ders programlarının uygulandığı akademide, tekli ve çoklu ders paketleri ile golf sporuna başlanabilir ya da eksik olduğu düşünülen yönler geliştirilebilir

BİSİKLET

Doğanın daha derinlerine, yolu olmayan yerlere gidebilmek, her yerden rahatlıkla geçebilmek için, gerekirse elde taşınabilecek kadar hafif olması nedeniyle de kısa sürede çok yer gezebilmek, aynı zamanda sürat yapıp kötü arazi koşulları ile de mücadele edebilmenin verdiği macera duygusu için bisiklet vazgeçilmezdir. Kartepe’nin tüm dağları, yürüyüş parkurları ve Kuzu Yaylası da bisiklet binicileri için elverişli bir alana sahiptir.

JEEP SAFARİ
4*4 arazi araçları ile, genellikle arazi koşulları zorlu ve doğal güzellikleri yüksek, keşif ve macera amaçlı safariler düzenlenmektedir. Bu bakımdan, mükemmle bir çeşitlilik sunan doğasıyla, jeep safari için eşsiz imkanları barındıran Kartepe, ciddi rağbet görmektedir. İlçemizde jeep safari yapma isteyenler aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilir, unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz.

PAİNTBOLL

Başta Sisli Vadi olmak üzere, Kartepe Kayak Evi’nin etkinlikleri dahilinde, Acısu Meşelik Ormanı ve Maşukiye’de Paintball sahalarında Paintball oynamak mümkündür.

Paintball sahası

Paıntball sahası 5 dönüm açık hava strateji sahasıdır ,  sahası bulunduğu bölgeler tamamı ile ormanlık mesire alanıdır,  sahada bir seansta minimum 8,  maksimum 14 kişi oynayabilmektedir, profesyonel lisanslı paintball hakemleri eşliğinde mücadele edilir. Ayrıca paintball sahasının mesire alanında olduğundan  oyun sonrası piknik yapılabilmektedir. Tüm sahalar doğa ile iç içe ve  mesire alanları yürüyüş ve dağ bisikleti aktivitelerine de uygundur.

Oyun süresi

Oyunlar 10 dakikalık setler halinde yapılmakta, amaç karşı ekibi tamamen vurup saf dışı etmek ve ya  karşı ekibin bayrağını alıp kalesini fethetmektir. Normal set 1 puan bayraklı set takıma 2 puan kazandırır. Oyuncular malzemelere ve sahaya alıştıkça set süresi 3 dakikaya kadar düşmektedir, yani vurulan oyuncu uzun süre oyun dışı kalmamaktadır. İkinci sette tekrar tam takım olarak oyuna girilmektedir. Toplam oyun ortalama 1,5 saat sürmektedir. Seri ve stratejik oynayan takımlar 7-8 set çıkarabilmektedir.

Ekipmanlarımız

Paıntball sahamızda oynayan her oyuncuya;

  • Korumalı kamuflaj elbise, v force yüz koruma maskesi, korumalı s.w.a.t. Yeleği,
  • Korumalı s.w.a.t. Eldiven, 2010 model tıppmann act platınıum yarı otomatik markerlar
  • Paıntball silahı , silahta 50 adet top verilmektedir

SU KAYAĞI

Sapanca Gölü Uzuntarla Mevkiinde Kartepe Belediyesince hizmete sunulan Kablolu Su Kayağı tesisi her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği, vücudun tüm kaslarını çalıştıran bir spordur. Kablolu Su kayağı bir tekne tarafından çekilerek yapılan su kayağı yerine özel tasarlanmış çelik direklerden su üstüne 8-12 metre yüksekliğe kurulu bir kablo hattı ile çalışmaktadır. Saatteki hızı en az 20 km. en fazla 65 km/hız gidebilmektedir. Aynı anda 12 kişi kayabilmektedir. Kablolu Su Kayağı 1-2 saat gibi kısa bir sürede öğrenilebilir. Slalom yapılabildiği gibi; rampadan atlama, çıplak ayakla kayma ve günden güne popüler olan wakeboord kayma ile dayanıklılık ve beceri kazanabilir. Dünyada 150 civarındaki Kablolu Su Kayağı tesisi bulunmaktadır. Nisan ile Ekim ayları arasında bu sporu yapabileceğiniz tesisimize tüm spor severleri bekliyoruz

KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ

Orman, mesire alanı ve Sapanca Gölü üzerinde yaşayan değişik ve çok sayıda kuş türleriyle Kartepe incelenecek, izlenecek ve fotoğraflanacak güzellikte canlılara ev sahipliği yapmaktadır.

Sapanca Gölü

İl: Sakarya, Kocaeli
İlçeler: Kartepe, Sapanca, Adapazarı

Yüzölçümü: 4700
Rakım: 
31m
Koruma: 
var
Başlıca Özellikleri:
 tatlısu gölü

Kuş Türleri: Sukuşu (maks.48.267), Macar ördeği (maks.1002), elmabaş patka (maks. 10.400) ve sakarmeke (maks. 30.700) örnek gösterilebilir.

Kategori:Topluluklar ( Kriter No A4i)
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan bir ya da birkaç sukuşu türünün, biyocoğrafik popülasyonunun % 1’ini barındırır.

Kategori:Topluluklar ( Kriter No A4iii)
Kriter:Alan, düzenli olarak, bir ya da birkaç türden , 20.000 sukuşu bireyini ya da 10.000 denizkuşu çiftini barındırır.

Kategori:Topluluklar ( Kriter No B1i)
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan bir ya da birkaç sukuşu türünün, göç yolu ya da bağımsız bir popülasyonunun % 1’ini barındırır.

Plan

Diğer Haberler

Leave a Comment